OpenStudio arkitekter

Login

Kosterbåten
Hotell och bostäder i synergi

Västra hamnen är ett av Malmös populäraste bostadsområden - nära till både havet och centrum. Här samsas en intressant blandning hus som tog sitt avstamp i bomässan 2001. I Västra hamnen planerar Open Studio tillsammans med Serneke att bygga ett hus med den spännande mixen hotell och bostäder.

Ett projekt med två olika program i samma hus, i detta fall hotell och bostäder, ger förutsättningar för samverkan och intressanta lösningar. Om de två funktionerna drar nytta av varandra kan det ge ett stort mervärde för både hotellgäster och boende. Hotellet kan få mycket av hemtrevnaden gratis och de boende kan i sin tur få en bostad med lite extra guldkant och tillgång till fler gemensamma funktioner än man annars hade haft. Dessutom får alla glädjen av att bo i ett lite speciellt hus med tydlig image.
Hotellets offentliga lobby/cafe/restaurang kan fungera som ett vardagsrum för alla och gemensamma funktioner får ett större underlag om även de lägenhetsboende kan nyttja dessa. Ett vardagsrum kan bli som en mötesplats, förhoppningsvis för långt fler än de boende i huset.

Planritning över hotellets bottenvåning

Ett grönt projekt måste inte innebära en sedvanlig bostadsgård. Strategin i detta fall blir att se innergården som en innerskog. Den ger ett mycket grönt och lummigt intryck från bostäder och hotellrum. Husets södra sida - frontfasaden - får rymliga balkonger och en viktig takterrass med sol och utsikt över hela staden.

Modellbild: Open Studio

Västra hamnen och inte minst närliggande Varvstaden är områden med stark anknytning till Malmös varvs- och industrihistoria. En intressant tanke är att arbeta med second hand. Att ge projektet en historia - både exteriört och interiört. Det är många människor som känner dragning till äldre hus och om något av detta går att återskapa i modern tappning så kommer mycket av den trivsamma känslan gratis. Återbruk och upcycling är också smart!

Återbrukad plåt och rött tegel i fin symbios

Konceptet pop-out, pop-in och pop-up ger möjligheter för möten mellan människor och för det oväntade att hända. Relationen mellan ute och inne suddas ut en aning när livet flyter ut på gatan med hjälp av stora dörrar och grönskande förplatser. På nästa våning öppnas franska balkongdörrar inåt i rummet och ger en solig plats trots att loftgången är smal. Högst upp finns den inbjudande takterrassen där det oväntade poppar upp och den strålande utsikten över Malmö och havet är ett stort mervärde. Välkommen till Kosterbåten!

Stommen nästan halvvägs uppe

Framtida hotellounge